Reis door het verleden: oorsprong diversiteit.

28-03-2025

De robotprojecten van DERO GROEP worden gekenmerkt door een grote diversiteit. In onze reeks verhalen over de geschiedenis van DERO GROEP ter gelegenheid van ons 30-jarig jubileum blikken we deze keer terug op het ontstaan van deze diversiteit.

De grote diversiteit in robotprojecten is diep verankerd in ons DNA: oprichter Maro Dedel hield zich al vóór de oprichting van DERO bezig met zeer uiteenlopende projecten in verschillende sectoren. “Van machinebelading tot het hanteren van mechanische onderdelen voor ordners, van palletiseren tot order picken”, vertelt Maro. “Wanneer het ging om specifieke handling van producten met robots, waren we erbij.”

Ambitie

Waar Landré zich in eerste instantie richtte op robotintegratie binnen de metaalverwerkende industrie, reikten de ambities van Jogchem en Maro veel verder. Zij wilden breed actief zijn in robotica en gingen geen enkele uitdaging uit de weg. Zoals oud Landré-collega Paul Hermans ooit zei: “Er kon geen uitdaging groot genoeg zijn, we gingen alle uitdagingen aan.”

Jogchem was dit gewend vanuit zijn tijd bij Asea (later ABB) en Maro doorliep op deze wijze een fantastische leerschool. De mogelijkheden van het brede FANUC-productpakket, gecombineerd met een robotbesturing waarbij de robotcontroller als celcontroller gebruikt kan worden, ondersteunden deze ambitie. 

In een tijd waarin robotintegratie buiten de automotive-sector nog in de kinderschoenen stond, was een brede oriëntatie essentieel. Maro: “Er waren nauwelijks sectoren waarin robottechnologie zo werd omarmd dat een system integrator er zijn bestaansrecht aan kon ontlenen. Diversiteit bood robot system integrators dat bestaansrecht.”

Bovendien bracht deze aanpak ook de ontwikkeling van visie en cultuur. “Door te werken in verschillende sectoren en met uiteenlopende toepassingen, leerden we out-of-the-box denken en buiten de gebaande paden treden”, ligt Maro toe.

Maatwerk en innovatie

Met de start van DERO is dit zo gebleven. Maro: “De focus lag vanaf het prille begin op robothandlingtoepassingen met een hoge mate van uniekheid, een kenmerk dat al snel ons handelsmerk werd. Wij denken niet in standaard, maar in klantgerichte en maatwerkoplossingen. En dit doen we op een professionele wijze.”

Een DERO-project voldeed, en voldoet, doorgaans aan een aantal kenmerkende uitgangspunten:

  • Robottechnologie is – in meer of minder mate – altijd een essentieel onderdeel
  • De toepassing van de oplossing en/of de robot(s) is bij voorkeur multifunctioneel
  • In de oplossing is specifieke (door DERO ontwikkelde) randapparatuur opgenomen
  • Er is nieuwe ontwikkeling aanwezig in het project

Deze uitgangspunten resulteren in unieke oplossingen.

Speciale robotprojecten uit de oude doos.

Bijzondere projecten

Door de jaren heen hebben we talloze projecten gerealiseerd in diverse sectoren, met uitzondering van de automotive, metaalindustrie en elektronica. Te veel om allemaal op te noemen, maar een aantal van deze oude projecten – die onze diversiteit kenmerken en waar een bijzonder verhaal achter zit – worden hieronder uitgelicht.

AFA Polytek – sprayers inpakken
Bij AFA Polytek werd lang geleden een complex project uitgevoerd. “Via Morotech (nu Rolan Robotics) waren we in contact gekomen met AFA Polytek en hadden we daar al verschillende projecten gerealiseerd”, vertelt Maro. “Toen AFA een nieuwe triggersprayer ontwikkelde, benaderden ze ons rechtstreeks met de vraag om het inpakken te realiseren en deze uitdaging grepen wij met beide handen aan.”

De complexiteit van dit project was het stabiel stapelen van producten die van nature niet stapelbaar zijn. De verschillende uitvoeringen met gekromde rietjes maakten het bovendien onmogelijk om de sprayers met vacuümtechniek op te pakken.

“Letterlijk aan de keukentafel bedachten we concepten voor bufferen, oppakken en inpakken”, legt Maro uit. “En het uitwerken was ook een uitdaging, want we hadden nog geen 3D-tekenpakket. Door diverse prototypes te bouwen en te testen, vonden we uiteindelijk de juiste oplossing. Later bleek ook het in huis testen met een aanvoercapaciteit van 360 sprayers per minuut nog een behoorlijke uitdaging, maar ook dit is uiteindelijk allemaal goed gekomen.”

Visser Kaas – kaas handling
Visser Kaas in Huizen was de eerste directe DERO-klant in de kaasindustrie. Maro: “Daarvoor hadden we via RO-matic (het bedrijf van Jogchem) al bij veel kaasprojecten ondersteund, maar Visser was de eerste klant waarmee we rechtstreeks zakendeden.”

En na vele verbeteringen aan de kaasbehandlingslijn doorgevoerd te hebben, was het eerste project direct een innovatie. “In samenwerking met Doeschot ontwikkelden we het robot paraffineren”, ligt Maro toe. “Een nieuwe oplossing om kazen te paraffineren, een methode waarbij kaas met een waslaag wordt omsloten om deze te conserveren. Door gebruik te maken van een robot konden verschillende soorten en kleuren paraffine worden toegepast binnen een beperkte ruimte, iets wat met traditionele technieken niet mogelijk was. Visser Kaas gaf ons de kans om deze innovatie bij hen voor het eerst toe te passen en tot op de dag van vandaag draait het systeem naar volle tevredenheid.”

DERO GROEP CUSTOMERS Estron 01

Herverpakken van fruit bowls bij Estron.

Estron - herverpakken 
Een ander bijzonder project werd gerealiseerd bij Estron. “Op een beurs kwamen we in contact met transport- en distributiebedrijf Estron uit de Botlek”, vertelt Maro. “Voor hun klant Dole verzorgden zij de Europese distributie van verpakt en geconserveerd fruit. Voor de lancering van een nieuw product, fruit bowls, hadden ze een installatie nodig om de producten te labelen. De fruit bowls waren echter al verpakt en gepalletiseerd op de plaats van oorsprong.”

Het project bleek een hele uitdaging. Maro: “Het was een huzarenstukje waarbij vele technieken zijn toegepast, die allen eenvoudiger leken dan uiteindelijk in de praktijk bleek. Hier kom je dan pas achter op het moment dat er capaciteit gedraaid moet worden. Door vast te houden zijn alle problemen uiteindelijk opgelost en heeft de installatie jaren gedraaid, totdat het product wegens gebrek aan afname van de markt is gehaald.”

Aviateur – inpakken koeken
Samen met Fuji Benelux, voorheen Dijkstra Vereenigde bv, realiseerde DERO bij Aviateur een project voor het inpakken van diverse koeksoorten. “Frank Kwantes van Dijkstra was een bekende van ons en altijd op zoek naar toegevoegde waarde voor zijn klanten”, ligt Maro toe. “Omdat Dijkstra zelf geen robotisering deed, ontstond de samenwerking met DERO en dit leidde tot een succesvol project.”

Dit project maakte deel uit van een grootschalige automatisering van de inpakafdeling van Aviateur in Alkmaar, waaraan naast Dijkstra ook bedrijven als Greymans en Tevema meewerkten. Greymans en Tevema hebben het voorbeeld goed opgevolgd en zijn later ook zelf robotprojecten gaan doen. Zo zie je maar hoe robotisering, sinds Maro Dedel en Jogchem de Otter ermee begonnen, zich als een olievlek heeft uitgebreid over vele andere bedrijven.

Benieuwd naar andere projecten uit de oude doos? Houd dan onze website en/of LinkedIn in de gaten, want binnenkort meer!

‘Ze zijn in staat om van iets wat wij (de klant) ingewikkeld vinden een simpele klant specifieke oplossing te maken. Ze denken in oplossingen en niet in problemen...’

// M. Visser - Visser Kaashandel  //

Your question.

Heb je een vraag, opmerking of wil je graag meer informatie ontvangen? horen het graag.

Lees hier onze privacy policy.

dero groep dero drive handen werken ambacht
Our drive.

Als er iets is waar wij openlijk trots op zijn is het onze drive. We houden ervan om ons vast te bijten in uitdagingen en pas weer los te laten als het is gelukt.

dero groep logo svg bestand dia positief

Wij zijn een gedreven club aanpakkers met voor alles een oplossing. Als de oplossing niet voor de hand ligt dan bedenken we er zelf één. Want wat er ook gebeurt, we zorgen altijd dat het lukt.